Bizar | Rellen in Brussel na dood jongen 19 jaar. Vuurwapen uit Politie auto gestolen (En mee geschoten!)

In brussel zijn er rellen ontstaan na de dood van een 19 jarige jongen. Deze jongen kwam om doordat hij tegen een politie auto was aangereden tijdens een achtervolging. De jongen wilde niet stoppen voor een controle en ging er vandoor.

In de gemeente Anderlecht is er al sinds vrijdag avond veel onrust nadat een 19 jarige jongen daar om kwam. Tientallen jongeren gingen zaterdag de straat op om te protesteren tegen de politie, na een oproep op sociale media. De politie zette ordetroepen in en agenten werden met stenen bekogeld. Minstens één persoon is gewond geraakt. Ook zouden vier politieauto’s vernield zijn.

Er is ook een wapen gestoten uit een politiewagen waarmee ook meerdere keren in de lucht is geschoten. Het wapen is nog niet terug gevonden, maar de politie is bezig dit wapen op te sporen.

De jongeren gaven gehoor aan de oproep op internet om te komen protesteren tegen het overlijden van de jongeman die “Adil” wordt genoemd, onder de hash tag #justicepouradil. Volgens de politie is de toestand inmiddels onder controle, maar blijft de politie tot in de nacht waakzaam.

De rellen volgden op de dood van de negentienjarige man in Anderlecht afgelopen vrijdag. De man kwam om toen hij op de vlucht sloeg voor de politie, die hem wilde controleren voor het gebruik van een scooter. In België mag vanwege de geldende coronamaatregelen momenteel alleen op een scooter worden gereden om van en naar het werk te reizen. Op het overtreden van de regels staat een boete van 250 euro.

Toen de lokale politie het voertuig uit het oog verloor, riepen ze versterking op. Toen de jongen een wit busje inhaalde botste het frontaal op een politie busje dat als versterking was opgeroepen.

Rellen met politie auto’s

Er zijn ook rellen ontstaan waarbij zeker één politie auto is vernieuwd. Er gaat op dit moment een filmpje rond op Twitter waarbij te zien is hoe een groep van 20/40 man op een Politie busje in rammen. Of dit ook het busje is waar het wapen uit gehaald is, is onbekend. Wel is op het filmpje te zien hoe mensen spullen uit het busje halen.

Volgens verschillende media zijn er tussen de 25 en 40 man aangehouden voor deze rellen.

De dood van de man heeft veel losgemaakt in Anderlecht. Evenepoel zegt dat de onrust voor nu bedaard is, maar dat het elk moment weer kan oplaaien.

Oproep van Familie

De familie van de omgekomen jongen zit volgens zeggen op social media niet achter de oproep die gedaan is. De familie roept iedereen juist op om kalm te blijven. Ook de burgemeester heeft er zijn zegje over gedaan. „Zij die verantwoordelijk zijn voor het straatgeweld, bewijzen hem geen eer”, zei de burgemeester.